هژیر مهرافروز
هژیر مهرافروز نوازنده ساز تنبور و از نسل نوی این ساز است که به سال ۱۳۵۷ در شهر کرمانشاه، در خانوادهای اهل هنر و عرفان بدنیا آمد. او نیز در شمار تنبورنوازان اواخر دهه پنجاه و دهه شصت چون فراز کاویانی، رامتین کاکاوند و رضا علیآبادی قرار دارد. مهرافروز با تشکیل گروه نسل خلیل توانست اجراهای خوبی با تنبور به یادگار بگذارد.
بیوگرافی هژیر مهرافروز
او فراگیری موسیقی را با ساز آیینی تنبور، نزد تنبور نوازی کرمانشاه و صحنه فرا گرفت. پس از آن به آموزش مقامهای باستانی و مقامهای حقانی تنبور نزد اساتید و سادات بزرگوار یارسان پرداخت.
وی در ۱۱ سالگی به آموزش سه تار پرداخت و همزمان ردیفهای آوازی استاد محمود کریمی را به همراهی و راهنمایی پدر آموخت و در سن ۱۴ سالگی به عرصه تار نوازی وارد شد و در این اثنا به بررسی و مطالعه سبکهای تار نوازی پرداخت. آنگاه از چشمه خروشان معرفت و دانش موسیقایی دایی خویش (سید خلیل عالی نژاد) بهره گرفت.
هژیر مهرافروز چند صباحی نزد استاد ردیف دان مرحوم رضا وهدانی کسب فیض کرد و در سن ۱۷ سالگی به دلیل اشتیاق فراوان در آموختن موسیقی به آموزش و تحقیق در زمینه سبکهای دیوان نوازی کردستان پرداخت.
پس از اتمام دوره سربازی؛ هژیر به عنوان نوازنده و آهنگساز در گروههای مختلف و جشنوارههای متعدد شرکت نمود. در سن ۲۱ سالگی به آموزش و آشنایی با سازهای جهانی چون گیتار و پیانو رو آورد. وی در سن ۲۳ سالگی گروه مهر را بنیان نهاد که متشکل از سازهای چون دیوان، دف، درامز، گیتار الکتریک، ساکسیفون و گیتار باس بود. پایه سبک موسیقی ترکیبی حال حاضر ایشان در آن زمان گذاشته شد.
گروه تنبور هژیر مهرافروز
گروه هژیر مهرافروز چند اجرا در تهران و نقاط دیگری از ایران بر پا کرد. نخستین آلبوم خود به نام «آلبوم دل قلندر» را شروع کرد و در سال ۱۳۸۴ به اتمام رسانید. به دلیل سیر طولانی مراحل مجوزاش در سال ۱۳۸۷ انتشار یافت که در این مدت به تهیه کارهای دیگری تحت عناوین گدازهها و آیان پرداخت. او موفق شد آثار را در سال بعد انتشار دل قلندر توسط موسسه فرهنگی هنری آیان ارم مهر، به مدیریت هژیر مهرافروز منتشر کند.
هژیر همیشه از سفرهای قونیه به عنوان پر برکت ترین سفرهایش یاد میکند. یکی از برکتهای سفر قونیه و زیارت حضرت مولانا آشنایی با جناب دکتر فرشاد نادری نیا بود.حاصل این آشنایی مجموعه گدازهها و راه یابی به دانشگاه به تشویق ایشان و خوشه چینی از محضر اساتید به نام فرهنگ و هنر کشور است.
گروه هژیر مهرافروز (گروه آیان) در سال ۱۳۸۸ اولین کنسرت خود را در اریکه ایرانیان برگزار کردند. این برنامه با استقبال بی نظیر طرفداران روبرو شد و همین امر سبب شد در کمتر از سه ماه کنسرت بعدی ایشان در همان سالن برگزار شود. بعد از شکل گیری و کامل شدن و پخته شدن تجربیات اعضای گروه در کنار همدیگر اولین کنسرت گروه آیان در برج میلاد شکل گرفت. این برنامه باز هم با تشویق و حمایت پر شور روبرو شد. در اسفند ماه همان سال گروه ایان کنسرت دیگری در سالن اریکه ایرانیان برگزار کرد و در سال ۱۳۹۰ هژیر به همراه تعدادی از اعضای گروه به جشنواره لوکارنو فولک سوییس دعوت شد. پس از بازگشت همایش عشق هنر موسیقی از دیدگاه مولانا در روز تولد مولانا توسط موسسه آیان را برپا نمود. در آنجا هژیر با سبک دیگری که آن را قلندری میخواندند بر صحنه ظاهر شد.
پایان سخن
اجراهای رسمی سبک قلندری از تولد مولانا در مهرماه ۱۳۹۰ شروع شد. پس از دو سال اجراهای پیاپی در قونیه و جاهای دیگر کشور موجب شکل گیری آلبوم جدید هژیر مهرافروز با عنوان «من خانه نمی دانم» شد. هژیر این سبک را برگرفته از موسیقی آیینی کردستان و قوالان ایران میداند که به دور از هرگونه صنعت حرف و تکنیکهای مرسوم شکل گرفت. این اثر توسط موسسه گلچین پخش و در اختیار عزیزان قرار گرفت. او با یاران خلیل در عرصه هنر تنبور همچنان جلوهگری میکند.
تنبورنوازان | 16 دی 02