کامبیز محیطمافی
کامبیز محیطمافی تنبورنواز و مدرس سازهای تنبور و دف است که در نیمه آبان سال ۱۳۴۷ در شهر قزوین بهدنیا آمد. او در نوجوانی بهصورتی اتفاقی با تنبور آشنا شد و با جدیت و پیگیری زیاد به فراگیری آن پرداخت. او زیرنظر استاد سید خلیل عالینژاد و امرالله شاهابراهیمی تنبور را آموخت و پیشرفت خوبی از خود نشان داد. برای همین او در گروه باباطاهر نیز عضویت پیدا کرد و به تنبورنوازی در کنار بزرگان پرداخت.
پیرامون کامبیز محیطمافی
کامبیز محیطمافی در قزون متولد شد و اجداد وی نیز در همین شهر زندگی میکردند. آشنایی او با ساز تنبور به سال ۱۳۶۰ برمیگردد. آنها مراسم آئینی خود را داشتند اما هرگز تنبورنوازی در مراسم آنها وجود نداشت. تا آنکه در سال ۱۳۶۰ در جمخانه پدربزرگش گروهی از صحنه حضور یافتند و کامبیز در ۱۲ سالگی با صدای تنبور آشنا شد. آنگونه که خودش میگوید شنیدن این صدا سبب شد تا به فراگیری این ساز راغب شود.
در آن زمان هیچ تنبورنوازی در قزوین نبود اما با حضور نوربخش طاهریان در قزوین و بواسطه او توانست با سیدخلیل آشنا شود. یکی از اقوام او که برای فراگیری تنبور به تهران نزد درویش امیر حیاتی میرفت وقتی علاقه بسیار زیادش را دید، او را با خودش گاهی به تهران نزد درویش میبرد.
در سال ۱۳۶۵ به صحنه رفت و به نزد سید خلیل رفت و با بسیاری از اماکن مذهبی صحنه آشنا شد. سال بعد نیز فرصتی دست داد تا به صحنه برود و این بار توانست به نزد سید امرالله شاهابراهیمی برود. امرالله برای او مقامهای تنبور را نواخت و ضبط کرد. به این ترتیب او مقامنوازی را به سیک اصیل آن آموخت.
همراهی با سید خلیل
در سال ۱۳۶۹ سید خلیل به تهران آمد و در سال ۱۳۷۱ در سعادت آباد منزل خواهر کامیز محیطمافی سکونت کرد. این زمینه آشنایی بیشتر کامبیز با سید خلیل را فراهم کرد و در سال ۱۳۷۲ نیز نخستین کنسرت رسمی خود را با او برگزار کرد. او علاقه و ارادت بسیار زیادی به سید خلیل داشت.
در سال ۱۳۷۳ جشنواره موسیقی حماسی برگزار شد. اساتید برجسته موسیقی مقامی از سراسر کشور در تهران و حوزه هنری حضور یافتند. سید خلیل نیز یکی از افرادی بود که در میان دیگر اساتید حضور داشت و جاوادانه نواخت. در همین سال آلبوم ثنای علی نیز ضبط شد و کامبیز محیطمافی نیز در آن حضور یافت. در سال ۱۳۷۵ نیز آلبوم آیین مستان را همراه گروه باباطاهر ضبط نمود.
کامبیز محیطمافی پس از مرگ سید خلیل تا حدود زیادی از کار حرفهای دور شد و تنها در خلوت خود به تنبورنوازی پرداخت. او دلشکسته از رفتن فردی که برایش چون خورشید بود ترجیح داد کمتر حضور حرفهای داشتهباشد. مستند سایه هیچ، مستندی گفتگومحور با این هنرمند برجسته تنبور است.
آلبوم بیقرار یار
آلبوم بیقرار یار آلبومی از کامبیز محیطمافی است که این استاد توانمند در آن به نواختن دف و تنبور میپردازد. برای تهیه این آلبوم میتوانید به انتشارات پارت رجوع کنید و متاسفانه دسترسی به آن نیز بسیار دشوار است. ترکهای این آلبوم در بازار موسیقی وجود ندارد و این یک حسرت برای علاقهمندان به این هنرمند توانا است.
این هنرمند نیز همچون گلنظر عزیزی و بسیاری دیگر از هنرمندان تنبور در انزوایی خودخواسته زندگی میکند. البته او همچنان به تدریس و آموزش دف و تنبور در شهر قزوین میپردازد و شاید باید به شاگردان او حسرت خورد. چرا که این هنرمند یکی از معدود چهرههایی است که دانش و عشق را همراه هم دارد و مردی بینظیر است.
تنبورنوازان | 26 خرداد 03