گروه نسل خلیل
گروه نسل خلیل یک مجموعه توانمند از تنبورنوازان جوان و کارآزموده است که به سرپرستی هژیر مهرافروز فعالیت حرفهای انجام میدهند. در این گروه علاوه بر ساز تنبور از سازهای دف، عود و طبلا (طبله) نیز استفاده میگردد.
هژیر مهرافروز به یاد و احترام داییاش، سید خلیل عالینژاد این نام را برای گروه خود انتخاب کرد. او حتی کتاب شیوه تنبورنوازی خود را نیز کتاب نسل خلیل نام گذارد. البته او پیشتر گروهی با نام گروه «آیان» را نیز تاسیس کرد و اینک تمرکز بیشتر او بر گروه نسل خلیل است. این گروه تاکنون برنامههای گوناگون و رسمی را در تالار وحدت اجرا کرده است و جایگاه خود را عرصه موسیقی کشور محکم کرده است. بهنظر میرسد با ادامه همین روند پس از سالها یک گروه تنبورنوازی حرفهای در کشور پدید آید.
اعضای گروه نسل خلیل
سرپرستی گروه نسل خلیل بر عهده هژیر مهر افروز خواهرزاده سید خلیل عالینژاد است. هژیر در این گروه بسیاری از شاگردان جوان و مستعد خود را با صحنه آشنا کرده است و البته از افراد با سابقه نیز استفاده کرده است. این تلفیق جوانی و تجربه نیروی مضاعف و عامل همافزایی بزرگی برای این گروه است.
از افراد با سابقه گروه میتوان به شیرین محمدی (خواننده و نوازنده تنبور) و سلمان حسینی (نوازنده تنبور) اشاره کرد. در اجراهای اخیر شهریار نظری (دف)، هیرمان یساولی (عود) و عبدالقدیر ثاقب (طبلا) دیگر اعضای گروه را تشکیل دادند. از افراد جوانتر میتوان به پویان ساکی، بهار حسینی و مهدی رضایی اشاره کرد.
هژیر مهر افروز
هژیر مهرافروز نوازنده ساز تنبور و از نسل نوی این ساز است که به سال ۱۳۵۷ در شهر کرمانشاه، در خانوادهای اهل هنر و عرفان بدنیا آمد. او فراگیری موسیقی را با ساز آیینی تنبور، نزد تنبور نوازی کرمانشاه و صحنه فرا گرفت. پس از آن به آموزش مقامهای باستانی و مقامهای حقانی تنبور نزد اساتید و سادات بزرگوار یارسان پرداخت.
شیرین محمدی
شیرین محمدی نوازده، آهنگساز و مقامدان ساز تنبور است که در صحنه کرمانشاه در خانوادهای هنرمند و اهل معرفت متولد شد. این نوازده افزون بر آلبوم بانگ سحری در زمینه تنبور با گروه نسل خلیل نیز کارهای ماندگاری را برجای گذاشته است. او نیز همچون نوشین عقیقی یکی از زنان تنبورنواز سرشناس کشور است.
عبدالقدیر ثاقب
عبدالقدیر ثاقب نوازده طبلا در گروه یاران خلیل است که چندین اجرا با این گروه دارد. از جمله این اجراها میتوان به اجرای تالار وحدت اشاره کرد که به یاد سید خلیل عالینژاد برگزار شد و بزرگان زیادی در این مراسم شرکت کردند. قدیر با اجرای گروهی و سولو در این اجرا توانست نظر مثبت بسیاری از مدعوین را به خود جلب کند. تکنوازی طبلای این هنرمند با تشویق ویژه حاضرین همراه شد و توانست نقشی ماندگار در این برنامه ایفا نماید. طبله نوعی ساز موسیقی از خانواده سازهای کوبهای است که در موسیقی افغانستان، هندوستان نواخته میشود.
سلمان حسینی
سلمان حسینی نوازنده تنبور است که در سال ۱۳۵۹ شهرستان صحنه است و یادگیری تنبور را از کودکی نزد پدربزرگش قدمیار حسینی آغاز کرد. او از سن ۱۲ سالگی نزد استاد شهرام مرادی سه تار آموخت. سال ۸۳ با ساز تخصصی سه تار وارد دانشگاه موسیقی شد. همچنین زیر نظر اساتیدی چون مسعود شعاری، مصطفی کمال پورتراب، امیراشرف آریانپور، دکتر محمد سریر و استاد دهلوی هنر آموخت.
پایان سخن از گروه نسل خلیل
این گروه را شاید بتوان با گروه مستور مقایسه کرد که بهطور مشخص بر فعالیت هنری با ساز تنبور تمرکز دارند. گروه حرفهای دیگر در این زمینه گروه شمس است که سرپرستی آن را کیخسرو پورناظری برعهده دارد. چنین گروههایی میتوانند پویایی، رشد و شکوفایی را برای این ساز به ارمغان آورند.
تنبورنوازان | 29 دی 02