مقام باباجلیلی

مقام باباجلیلی

مقام باباجلیلی یکی از مقام‌های کلام حقانی ساز تنبور است که قدمت بلندی دارد و از نوایی محزون و ماندگار برخوردار است. از این مقام با عنوان باباناعوسی نوع سوم نیز یاد می‌شود و از نظر وزن و احساس به این مقام نزدیک است.

نت تنبور و دانلود آهنگ مقام باباجلیلی

نت تنبور این مقام در کوک طرز است و میزان آن به صورت آزاد می‌باشد. هم رامتین تنبور و هم علی‌اکبر مرادی در کتاب‌های هفتاد و دو مقام تنبور و صد درس به نت‌نویسی این مقام پرداختند. در گام موسیقی نیز تمامی پرده‌های تنبور به‌کار هستند و نیم‌پرده ندارد. یکی از اجراهای دلنشین این مقام بوسیله شیرین محمدی صورت گرفت که آهنگ آن را می‌توانید دریافت کنید.

نواختن این مقام از نظر نت‌ها بسیار ساده است اما درک لحن آن و نواختن تاثیرگذار آن دشوار است. مقام‌های کلام حقانی سهل ممتنع هستند در ظاهر ساده هستند اما اجرای درست آنها دشوار می‌باشد. هنرجویان با تمرین بیشتر می‌توانند بر اجرای این مقام باباجلیلی فائق آیند.

پیرامون باباجلیل

باباجلیل عارفی فرزانه بود که در سال ۱۴۷۸ یعنی نیمه‌های قرن پانزدهم میلادی به‌دنیا آمد. او فرزند میرجوزی دودوانی است که خود نیز از عارفان و فرزانگان زمان خویش بود. از او کرامات بسیاری نقل است و روزها را به روزه‌داری مشغول بود و شب‌ها نیز شب‌زنده‌داری می‌کرد. زندگی بسیار ساده داشت و دربند دنیا و مافی‌ها نبود و در مجموع انسانی شریف بود که می‌کوشید راستی و درستی را پیشه کند.

باباجلیل بیش از هفتاد سال زندگی کرد و همواره از او به نیکی یاد گردید. در نت‌نویسی مقام باباجلیلی کوشش شد تا سادگی رعایت شود. البته باید گفت مقام‌های کلام که با تنبور اجرا می‌شوند به‌لحاظ نت بسیار ساده هستند. این مقام‌ها در عین سادگی بسیار بدیع و نوآورانه هستند و تاثیرگذاری زیادی دارند. مضاف بر اینکه روایت‌ها پیرامون آنها متفاوت است و اساتید به شیوه‌های گونام آن را می‌نوازند.