مقام شای هورامانی
مقام شای هورامانی یکی از مقامهای کلام حقانی ساز تنبور است که در کوک طرز نواختهمیشود و همراه با ذکر و کلامی معنوی میباشد. مراد از شاه هوارمانی همان سلطان سهاک برزنجهای است که نزد یارسان از جایگاهی قدسی برخوردار است. در این مقام نیز از او با عنوان جلوهگاه حقیقت و ایمان یاد میشود. ذکر این مقام بهصورت زیر است:
نت مقام شای هورامانی
این مقام را نسیم ناهد در کوک طرز و در میزان موسیقی لنگ بهصورت هفت هشتم نتنویسی کرد. رامتین کاکاوندی نیز در کتاب هفتاد و دو مقام تنبور نت این مقام را به روایت سید خلیل عالینژاد نوشت که بسیار دقیق است. همه نتهای این مقام بهصورت بکار یعنی در پردههای اصلی اجرا میشوند.
و قربانت بام، شای هورامانی ♪♬♫♪ خدای حقیقت، دین و ایمانی
فرید الهامی نیز مقام شای هورامانی را در آلبوم هزاره تنبور بهخوبی اجرا کرد که برای هنرجویان میتوان سرمشق خوبی باشد.
پیرامون شاه هوارمان
هوارمان نام منطقهای کوهستانی در غرب ایران و شرق عراق است که ساکنان آن از قوم گوران هستند. آنها به گویش هورامی یکی از شاخههای زبان گورانی سخن میگویند. این سرزمین زادگاه سلطان سهاک یا اسحاق برزنجهای است که او را شای هورمانی خطاب میکنند.
سلطان سهاک یا سلطان اسحاق (۷۹۸–۶۷۵ ه.ق) یک شخصیت مقدس در دین یارسان است. از او به عنوان بنیانگذار خانواده های یارسان یاد میشود. پیروان دین یاری وی را به نامهای سلطان حقیقت و صاحب کرم نیز میشناسند و او را اصلیترین مظهر جلوه ذات حق میدانند. مقامهای زیادی پیرامون او وجود دارد که میتوان به مقام شای هورامانی، مقام بالوشان و سلطان سرجم اشاره نمود.
گفتارهای سلطان سهاک در سرانجام (دیوان گوره) که کتاب مقدس یارسان بهشمار میرود، جمعآوری شدهاست و به شکلی کامل تا به امروز از جانب محقق و نویسنده یارسانی طیب طاهری در سال ۲۰۰۷ به چاپ رسیدهاست. سرانجام به معنی عاقبت و آخر کار است و شامل کلیه متونی است که سلطان سهاک (۶۷۵–۷۹۸ هجری) و یارانش در قرن هشتم هجری بیان کردهاند.
مقامهای تنبور , نت تنبور | 05 خرداد 03