مقام غریبی
مقام غریبی یکی از مقامهای مجلسی (باستانی) ساز تنبور است که حکایتی پر اندوه و سوز و گذاز از تنهایی در دیار ناآشنا است. این مقام نیز چون دیگر مقامهای مجلسی براساس داستانها و روایتها فولک و باستانی است.
این مقام را بسیاری از خوانندگان و نوازندگان تنبور اجرا کردهاند. در اینجا اجرای مقام غریبی با صدای ناخوش و ساز خوش طائر تنبور ایران یعنی طاهر یارویسی از آلبوم مجنونی انتخاب شد. همچنین نت این مقام نیز براساس روای علیاکبر مرادی بهنگارش درآمد. در پایان نیز نکاتی پیرامون داستان غریبی بیان میشود که خالی از لطف نیست.
دانلود نت تنبور مقام غریبی
علیاکبر مرادی در کتاب صد درس این مقام را نتنویسی کرد که براساس روایت گوران و دالاهو میباشد. این مقام در میزان موسیقی لنگ و بهصورت پنج هشتم است و در گام موسیقی نیز تنها نت Si بمل میباشد. سایر نتها در این گام بکار میباشند و پرده اصلی باید نواخته شود.
طاهر یارویسی در آلبوم مجنونی بسیاری مقامهای تنبور را اجرا نمود و با آواز خواند. این مقام نیز کلامهایی دارد که البته در اجراهای گوناگون باهم متفاوت هستند. بهنظر میرسید چنانچه طاهر به نواختن اکتفا میکرد میراث بهتری برجای میگذاشت. او در این آلبوم مقام مجنونی و طرز رستم را نیز بسیار زیبا نواخت.
مقامهای تنبور سه دسته هستند که در میان آنها مقامهای مجلسی داستانها و روایتهایی قدیمی دارند. پیرامون راستی و درستی حکایتها نیز دیدگاهها متفاوت است و گاهی باهم تفاوت دارند. یک روایت آن است که آراز به شهری دور در طبرستان تبعید شد و آنگاه که با خود تنها شد نوای غریبی را با ساز تنبور کوک کرد. در همین روایت است که آراز روزی از چشمهساری به سوی باغی سبز رسید. در آنجا جوانی قوی هیکل با شانههای ستبر دید که مشغول شکستن هیزم بود. نخست اندیشید که او مردی جوان است که در همان زمان او به سوی آراز برگشت. آراز دید که او زنی بهغایت سپیدرو و زیبا است و آنجا دل در گرو مهر او بست دگر بار.
مقامهای تنبور , نت تنبور | 21 فروردین 03