حیدر مدد

حیدر مدد (نت تنبور)

حیدر مدد آهنگی با تهیه و تنظیم مظفر منصوریان است که به همراه گروه مستور در مقبره بابا یادگار اجرا شد و سبب شهرت این گروه گردید. این آهنگ در عین سادگی و ریتم تکراری بسیار زیبا است و اثرگذاری زیادی برخوردار است. شاید بتوان گفت یکی از آهنگ‌هایی که هر شنونده‌ای را به ساز تنبور علاقه می‌کند همین آهنگ حیدر مدد است.

در تدوین فایل ویدیویی این اثر مقبره سلطان سحاک مشاهده می‌شود اما این آهنگ در مقبره بابا یادگار در دالاهو اجرا گردید. در این نوشتار کوشش می‌شود تا نت اجرای این آهنگ در اختیار هنرجویان و نوازندگان تنبور قرار گیرد. جالب اینکه خود مظفر منصوریان نیز شیوه نواختن این آهنگ را آموزش داده‌است.

نت تنبور حیدر مدد

آهنگ حیدر مدد در میزان موسیقی ساده دو ضربی (دو چهارم؛ دو نت سیاه در هر میران) تنظیم گردید. همچنین دقت کنید در گام موسیقی، نت‌های Me و La به‌صورت بمل هستند.

Fa Me Fa Fa Me Fa

Fa Fa Me Fa

La La Sol Sol Fa Fa Me Me

Me Re Me Me Re Me

Sol Sol Fa Fa Me Fa Me Fa

ویدیوی آموزش آهنگ حیدر مدد بوسیله مظفر منصوریان به صورت زیر است:

اجرای اصلی این آهنگ به صورت زیر است:

پایان سخن

گروه مستور یک گروه بزرگ موسیقی از صحنه کرمانشاه به سرپرستی مظفر منصوریان است که گروه نوازی تنبور را به زیبایی اجرا می‌کنند. از این گروه نواهای ماندگاری چون «حیدر مدد» و «زار و پریشان» به‌گوش اهل دل رسیده است.

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

یا علی یا علی ♪♬♫♪ حیدر حیدر حیدر مدد

منم دیوانه حیدر ♪♬♫♪ خراب از باده ساغر

که ساغر را چو مست دیدم ♪♬♫♪ پی مستان همی گردم

الا ای شاه دردانه ♪♬♫♪ تویی هم خویش و بیگانه

خدایی و منم بنده ♪♬♫♪ چنین شادان همی گردم

تورا گویم که سلطانی ♪♬♫♪ محمد را تو قرآنی

گدای کوی خاقانم ♪♬♫♪ که گرد نان همی گردم

یاعلی یاعلی ♪♬♫♪ حیدر حیدر حیدر مدد

یاعلی یاعلی ♪♬♫♪ ‌یا شاه پردیور مدد

───┤ ♩♬♫♪♭ ├───

جریانی در یارسان است که «شاه خوشین» سپاهی نهصد نفری و نهصد ساز (سرنا، دهل، تنبور) داشت. شاه خوشین لرستانی بود و در قرن چهارم هجری و یا به تعبیری در نیمه نخست قرن پنجم در لرستان تجلی کرد. در یکی از دوره‌های سرانجام به نام «گواهی دون» نود و نه پیر شاهو، این پیران ضمن معرفی دون‌های خویش در گذشته، به معرفی شخصیت خود در زمان شاه خوشین نیز پرداختند. گواهی می‌دهند که هر یک وظیفه‌ی‌ هدایت و راهنمایی نهصد یار را به عهده داشتند و از این رو دوره شاه خوشین را دوره نهصد نهصده هم گویند. مظفر منصوریان سرپرست گروه مستور در صدد آن است تا گروهی نهصد نفری را بسازد.