کتاب موسیقی یارسان
کتاب موسیقی یارسان شامل سرودهای آئینی و تهرزهای باستانی تنبور به روایت علیاکبر مرادی و نوشته حیدر کاکی پیرامون ساز تنبور است. ویژگی اصلی این کتاب تمرکز مساوی بین مباحث فنی و مفاهیم زیرساختی موسیقی است. در این کتاب صیاد محمدی به ترجمه آواها و فریدون کرمی بهویراستاری و صفحهآرایی پرداختند. همچنین کتاب در ۱۳۶ صفحه در قطع رحلی یا شومیز منتشر شد و در اختیار هنرجویان قرار گرفت.
پیرامون کتاب موسیقی یارسان
کتاب موسیقی یارسان آوانگاری سرودهای موسیقایی منطقه گوران کرمانشاه است که همراه با تنبور اجرا میشود. این سرودها تاکنون به صورت سینهبهسینه آموزش داده میشد، توسط حیدر کاکی گردآوری و مکتوب گردید. در این کتاب از مضرابها و نشانههایی که ویژه نوازندگی تنبور میباشد، استفاده شد.
در کتاب موسیقی یارسان سرودها و «تهرز»های باستانی تنبور و کلیه مقامهای کلام، مجلسی و گوشههای مختلف یارسان نتنویسی شدهاند. این کتاب برگرفته از اثر صوتی استاد علی اکبر مرادی است که در قالب چهار لوح فشرده ابتدا توسط خانه فرهنگهای جهان در پاریس و سپس توسط انتشارات ماهور با عنوان «مقامات یاری» منتشر شد، نوشته شد.
ترجمه اشعار کردی به فارسی کتاب موسیقی یارسان بر عهده صیاد محمدی، طراحی جلد و صفحه آرایی آن بر عهده فریدون کرمی، آمادهسازی آن برای چاپ برعهده فریدون کرمی و هستی مرادی، ویرایش نتها بر عهده فرزاد بازگیر و ویرایش متنها نیز بر عهده نفیسه سادات عبد البقایی بوده است.
حیدر کاکی سرپرستی گروه تنبور نوازان واله را بر عهده دارد. از دیگر آثار این نویسنده میتوان به کتاب تهرزهای باستانی تنبور و کتاب زمینه شناخت تنبور اشاره کرد. کتاب موسیقی یارسان در کنار کتاب صد درس تنبور استاد علی اکبر مرادی یک مجموعه آموزشی عالی و ارزشمند برای علاقمندان به این ساز میباشد.
پایان سخن
یارسان به پیروان دین یاری گفته میشود که اکثر آنها در دو کشور ایران و عراق زندگی میکنند. آیینی با باورهای رازورانه (باطنی) که تاریخ دقیق شکل گیری آن مشخص نیست، ولی پیروان آن به ازلی و ابدی بودن این آیین باور دارند. این دین در دورههای مختلف تاریخی مراحل مختلفی را پشت سر گذاشتهاست. کتاب موسیقی یارسان یکی از کتابهای خوب برای اهل دل است.
ساختار کنونی این دین از توسط سلطان سهاک بنیان نهاده شده است که این شخصیت در اعتقادات مردم یارسان بالاترین جایگاه را در نظام آیینی دارد. اعتقادات نظری و برخی آداب و مناسک عملی در میان یارسان مشترک است، اما ممکن است بسته به اینکه سر سپردهٔ دین یاری در چه جغرافیایی زندگی کند، آداب و رسوم متفاوتی نیز در میان آنها وجود داشته باشد.
کتابخانه تنبور | 19 شهریور 03