کتاب هفتاد و دو مقام تنبور
کتاب هفتاد و دو مقام تنبور نوشته رامتین کاکاوندی پیرامون آشنایی با مقامهای باستانی تنبور است که بوسیله موسیقی عارف منتشر شد. رامتین در این کتاب کوشید تا دانستههای خود پیرامون مقامهای ساز تنبور را مکتوب سازد.
این کتاب نخست با معرفی بزرگان ساز تنبور آغاز میشود و تصاویر و دستنوشتههای بسیاری از بزرگان را همراه دارد. گردآوری این مجموعه بهطور مشخص بسیار دشوار است چرا که از بسیاری از این بزرگان تصاویر و مکتوباتی باقی نیست. آثار موجود از این منظر بسیار تازه و بدیع است باید به رامتین آفرین گفت.
پس از آن مقامهای قدیمی تنبور هر یک نتنویسی شدند و شرح مختصری از آنها نیز وجود دارد. شاید بتوان نقدی بر این کتاب متصور شد و آن این است که منابع برخی نتنویسیها اگر معرفی میشد بهتر بود. در این صورت خواننده پیرامون سند هر مقام اطمینان بیشتری پیدا میکند. البته از رامتین انتظار میرود در آینده در نشرهای بعدی کتاب هفتاد و دو مقام تنبور این مشکل را مرتفع سازد. او بسیار پویا و فعال است و حتما به این مساله اهتمام خواهد ورزید.
درباره کتاب هفتاد و دو مقام تنبور
این مجموعه پیرامون معرفی فرهنگ موسیقی مقامی تنبور کرمانشاهان میباشد. قدمت ساز تنبور به چند هزار سال میرسد و احیاگر دوباره آن، جناب مبارکشاه خوشین بودند. مبارکشاه خوشین شاه لرستانی است معروف به شاه خوشین در سال ۴۰۶ چشم به جهان گشود. این والی جهانگشای لرستانی به ساز تنبور علاقه بسیار داشت.
البته با استناد به اسناد باستانی موجود قدمت تنبور به بیش از هفت هزار میرسد. اما ساختار کنونی تنبور به ردوه شاه خوشین در قرن چهارم و پنجم هجری باز میگردد. رامتین کاکاوندی پیرامون این کتاب میگوید:
من رامتین کاکاوندی از نشل چهارم مقامنوازان پس از آقا سید نصرالدین خاموشی جیحونآبادی هستم. تعدادی از مقامها را بین سالهای ۱۳۷۵ تا ۱۳۷۹ خورشیدی از استاد سید خلیل عالینژاد فرا گرفتم. مابقی مقامها را نیز نزد عبدالحمید شربتچی یکی از شاگردان آقا سید نصرالدین تلمذ نمودم. آنگاه مصم به آوانگاری مقامها شدم و با گردآوری آثار ضبطشده اساتید برجسته و گردآوری تپاریخ پیدایش و مقامات تنبور، تصمیم به انتشار این کتاب گرفتم.
کتابخانه تنبور | 04 دی 02