کندن در موسیقی

کندن در موسیقی

کندن یا پنجه‌کاری ضربه چکشی و خیلی سریع روی سیم و پرده مورد نظر در سازهای زهی زخمه‌ای می‌باشد و نباید با اشاره و تکیه اشتباه شود. آنگونه که از نام این تکنیک پیداست وقتی چکش‌وار به سیم ضربه زدید انگشت را روی سیم بکنید. برای کندن جای مشخصی مد نظر نیست و حرکت کندن به هر سیمی می‌تواند بخورد. این تکنیک توسط استاد علینقی وزیری ابداع شد. البته اگر از روی نت بنوازید با علامت 𐐜 ، زیر نت مورد نظر مشخص میکند و برای شما شماره انگشتی را که باید با آن تکنیک کندن را اجرا کنید مشخص می‌کند.

تکنیک کندن در موسیقی

تکنیک کندن به چند مدل اجرا می‌شود و می‌تواند به صورت یک‌دانه، دو دانه و چندگانه باشد. در شروع بهتر است روی تکنیک کندن یک‌دانه تمرکز شود که خود به دو صورت انجام می‌شود:

نماد کندن

نماد کندن در موسیقی

در حالت تخست به صورت همزمان با مضراب راست کنده‌کاری صورت می‌گیرد. زمانی که مضراب راست را می‌نوازید همزمان با آن، انگشت سوم (گاهی دوم) به نت بعدی پرتاب می‌شود و دو سیم را به سمت پایین می‌کند. این عمل باید پرقدرت انجام شود و نباید مشابه تکیه در موسیقی باشد.

در حالت دو نیز اصول کار مشابه است اما یک فاصله زمانی میان مضراب راست و کندن وجود دارد. در اینجا نیز عملیات کنده‌کاری خیلی سریع و محکم اجرا می‌شود. دو سیم باید همزمان باهم کنده شوند. شاید در تمرین‌های نخست صدا خیلی مطلوب نباشد اما به مرور زمان این در ذهن شکل می‌گیرد که از چه قدرتی استفاده شود.

این تکنیک را می‌توان بدون مضراب نیز اجرا کرد.

برای تمرین بیشتر در این زمینه نت فا را با انگشت نخست بگیرید و سپس روی پرده لا، کنده‌کاری کنید. اینکه پس از اجرای مضراب راست کدام پرده باید کنده شود را براساس گام موسیقی تعیین کنید. برای نمونه کندن روی لا براساس گام موسیقی می‌تواند بمل یا بکار 𝄮 باشد. در این تمرین بهتر است از لای بمل استفاده کنید و سپس به‌دلخواه روی نت‌های دیگر نیز تمرین کنید. چند ویدیوی آموزشی نیز در این زمینه در اختیار هنرجویان تنبور قرار گرفته است.